銘葉のこだわり

銘葉の抹茶は100%静岡産

品質を維持する徹底した管理体制

清冽な水と自然環境に恵まれた山間にある、静岡県の玉露の産地として有名な「朝比奈」。銘葉の抹茶の原料となる碾茶は、この玉露の産地「朝比奈」のある岡部町、藤枝市を中心に、静岡県下で生産されています。 碾茶づくりに熟練した生産農家とともに、土壌づくり、栽培方法、製造方法などを研究し、安心・安全で確かな高品質の抹茶を提供しています。

Located in mountains blessed with cool clear water and natural surroundings, Asahina is famed as the location of Shizuoka Gyokuro(“jewel Dew”, a fine type of green tea) production. Tencha, the freshly picked tea leaves that will later be ground into Meiyo’s Matcha, are produced in Shizuoka Prefecture, focused mainly in Okabe and Fujieda, which encompass the Asahina Gyokuro producing region.

Together with commercial farms skilled in Tencha production, we conduct research into soil improvement, cultivation methods and production methods, to provide safe Matcha of consistently high quality.

品質を維持する徹底した管理体制

※碾茶とは…てんちゃ。抹茶の原料茶葉の呼称
Tencha: the name of tea leaves that serve as the ingredient for powdered Matcha

鮮やかな緑色の静岡県産碾茶
鮮やかな緑色の静岡県産碾茶
Fresh green Shizuoka-produced Tencha
鮮やかな緑色の静岡県産碾茶 碾茶の栽培風景
A view of Tencha cultivation
鮮やかな緑色の静岡県産碾茶
朝比奈川、瀬戸川の豊かな恵み
The rich natural gifts of the Asahina and Seto Rivers
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朝比奈川、瀬戸川の豊かな恵みが茶葉を育む

茶栽培に適した条件を持つ、山間部丘陵地帯は、良質な茶葉を育成します。銘葉の抹茶原料茶葉は、静岡県下を流れる、朝比奈川・瀬戸川流域の山間部で主に栽培されております。例年、新芽が吹く4月頃、碾茶特有の被覆栽培が始まり、抹茶独特の香りと甘みが生み出されます。

The hilled regions in the mountains offer ideal conditions for tea growing, and therefore produce the highest quality leaves.

The Asahina and Seto Rivers flow through Shizuoka Prefecture, and it is in the mountain areas of their brains, where the tea leaves that form the basis of Meiyo’s Matcha are mainly grown.

Around April each year, when the first leaves appear, the characteristic covered cultivation of Tencha begins, drawing out the unique Matcha fragrance and sweet flavor.

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健全な土づくり、高品質な茶葉づくり

土壌診断を基本とした、丹精こめた土づくりを行い、徹底した栽培管理を行っております。土壌が健全になる事によって、活力ある、旨みが充実したお茶が育ちます。

We put great effort into soil improvement based upon soil analysis, and conduct thorough cultivation management. By maintaining optimal soil conditions, we nurture a vital tea, full of flavor.

土壌診断→土づくり→栽培管理→健全な茶園→美味しいお茶

鮮やかな緑色の静岡県産碾茶 鮮やかな緑色の静岡県産碾茶  
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生産者との信頼関係で築かれた、栽培履歴管理

銘葉では、生産者との研究会を定期開催し、栽培法・肥料・農薬等に関する検討を行っております。また、栽培履歴管理を行い、肥料・使用農薬を生産者とともに管理することで、常に安全な茶栽培を心がけております。

Meiyo periodically holds seminars with its producers, where consideration is given to factors such as cultivation methods, fertilization and agricultural chemicals.

By managing the cultivation history and collaborating with producers to control fertilizers and agricultural chemicals, we invest consistent and extensive efforts into growing safe tea leaves.

鮮やかな緑色の静岡県産碾茶

栽培管理された茶園から最適時期に旨味の多い茶葉を摘採

鮮やかな緑色の静岡県産碾茶

生産組合に持ち込まれた生葉をサンプル評価

 

生産組合

市之瀬茶農業協同組合

市之瀬茶農業協同組合
土壌づくりから茶葉の育成、摘み取り、専用炉での碾茶づくりまで、約80軒の組合員が協同して一定品質の碾茶づくりに取り組んでいます。ミネラル分の豊富な土壌が高品質な碾茶を生み出しています。

Approximately 80 association members are collaborating to produce Tencha of a fixed quality. The efforts span from soil improvement, through growing and picking the leaves, to the creation of the Tencha itself in our special furnaces. Soil rich in mineral-content, is what gives birth to Tencha of high quality.

小園碾茶組合

市之瀬茶農業協同組合
約20軒の集まる生産組合で減農薬に取り組み、害虫を寄せ付けない茶葉栽培を行っています。銘葉の要望に応じて、徹底した栽培管理で、良質の碾茶を出荷計画にもとづき行っています。

About 20 members of the production association are working together to try and lower the use of agricultural chemicals, while cultivating tea leaves that are resistant to harmful insects. We ship out high-quality Tencha in line with Meiyo’s requests.

 

朝比奈てん茶生産組合

朝比奈てん茶生産組合
「一葉入魂」。これが、私たち生産組合の思いです。手間ひまかけて茶葉を育成し、専用炉を活用し、高品質の碾茶を作り出しています。銘葉とともに、朝比奈碾茶をブランド化していきたいですね。

The motto in our production is “we put our heart and soul into every leaf.” We devote time and effort, nurture the tea leaves, and use our special furnace to produce the finest quality Tencha. Together with Meiyo, we want to develop Asahina Tencha into a real brand.

有限会社 青羽根茶業

有限会社 青羽根茶業
ここは、朝比奈の碾茶産地の中でも、標高の高い位置です。生産される茶葉も葉肉が薄いため、まろやかで、口当たりがよいといわれます。特に、肥料を統一し、土壌改良会議を開催するなど土壌づくりにこだわっています。

The altitude here is high even compared to other Tencha producing areas in Asahina. The taste of the leaves produced here is described as mild and pleasant, as a result of the thin mesophyll. We pay special attention to soil improvement. We keep the fertilizer use uniform and hold conferences on soil improvement.