品質と安全性

品質を維持する徹底した管理体制

品質を維持する徹底した管理体制

摘採した茶葉は、生産組合で蒸し・散茶・乾燥の工程を経て、碾茶となり、冷蔵施設で保管します。そして、注文に応じて、選別・仕上げ乾燥・茶葉のブレンドを行い、仕上げ茶となります。銘葉独自の評価基準を用いた官能試験・成分分析を行い、抹茶として製品化されます。工場内は、抹茶製造に適した一定の温度・湿度で管理され、最新鋭の粉砕ラインでミクロン単位の粒子に加工します。最後に徹底した品質管理のためサンプリング検査を行い、適合を確認した後、梱包され出荷されていくのです。

The picked tea leaves are steamed by the production association, and become Tencha after being sorted and dried. They are then stored in a refrigeration facility. The leaves are selected in accordance with orders, dry finished and blended to make the tea. The Matcha tea is produced through a process of sensory evaluation and component analyses using Meiyo’s unique evaluation criteria. A fixed temperature and humidity level appropriate to Matcha production are maintained at the plant, and the leaves are processed into fine particles (on the order of microns) on a state-of-the-art pulverization line. Finally, a sampling inspection is carried out to ensure thorough quality control, and the product is packaged and shipped after its suitability is confirmed.

クリーンルーム制御盤
クリーンルーム制御盤
培養試験 培養試験 エアーシャワー
エアーシャワー
生産組合による散茶・乾燥施設
生産組合による散茶・乾燥施設
生産組合による散茶・乾燥施設  

The facility used by the production association for sorting and drying

FSSC22000取得

銘葉では、品質基準のFSSC22000取得。

Meiyo has acquired FSSC22000 certification for quality standards

徹底した安全管理

徹底した安全管理サンプル検査では、残留農薬検査も行い、徹底した安全管理を行っています。

The sample inspection includes an examination of residual agricultural chemicals in order to ensure thorough safety control.


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独自の評価基準で規格化された高品質な製品

熟練したブレンダーによる官能検査のみならず、微生物検査、およびアミノ酸、カテキンなどの成分分析、色差分析を行い、お客様の求める製品に応えることのできる、同品質で規格化された抹茶を作っています。

We produced a standardized Matcha of consistent quality that meets the product requirements of the customer by conducting sensory evaluations carried out by skilled blenders, as well as component analyses on amino acids and catechins, (including microbe tests for "general bacteria," "heat-resistant bacteria," "coliforms" and "molds and yeasts") and color difference analyses.

成分分析
成分分析
バイオクリーンベンチ バイオクリーンベンチ  
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最先端の技術がもたらす安心・安全の製品

このように銘葉では、先進の技術と徹底した品質管理で、安心・安全な抹茶づくりに取り組んでいます。特に原料茶葉を殺菌し、クリーンルームで粉砕加工した銘葉独自の殺菌規格品は、より低菌な製品を実現しました。

In this way, Meiyo is working hard to create a reassuring and safe Matcha, using the latest technology and thorough quality control.
Meiyo’s unique standardized sterilized teas, made of ingredient leaves that are specially sterilized and then pulverized in a clean room, have realized products with even lower levels of bacteria.

包装室
包装室
自動充填機 自動充填機 サンプル保管庫 サンプル保管庫
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茶葉の種類

碾茶(抹茶の原料茶の呼称) 煎茶 玉露 茎ほうじ茶
ほうじ茶 玄米茶 深蒸し茶 抹茶入煎茶

銘葉では、抹茶加工で培った先進技術を応用して、様々な緑茶の粉体化、液体化を実現しています。飲料、加工食品の原材料として活用されています。

At Meiyo, we take advantage of advanced technology, developed through Matcha processing, to create a variety of powdered and liquid green teas.
These in turn are used as a base ingredient in drinks and processed foods.